Publiquem entrevistes a padrins i padrines que parlen de la Guerra Civil i el seu context
Fa dos anys que entrevistem padrins i padrines de la vall de Siarb per conèixer en profunditat com eren els camins, per on passaven i quins eren els seus usos. En aquesta ocasió, però hem posat el focus en els testimonis que van viure el front de guerra i reflexionen sobre la transició i la recuperació dels valors democràtics. Un projecte amb el suport del Memorial Democràtic.
Memòria viva
La guerra, la postguerra i la transició cap a la recuperació dels valors democràtics explicada per aquells qui la van viure és l’altra gran pota del projecte. Aquesta ha estat la voluntat de la vintena d’entrevistes que s’han fet a padrins i padrines de la vall. Es tracta d’una tasca duta a terme durant els dos últims anys i que arriba en un moment crucial de la història, ja que es tracta d’una generació que està a punt de desaparèixer. Per tal de conservar el testimoni d’aquelles vides, d’aquelles èpoques passades, d’aquells costums, d’aquelles vivències en molts moments crues i dures era essencial donar veu a aquests testimonis de vides passades; unes vides caracteritzades pel sacrifici, la subsistència, l’abastament propi, la transhumància i la vida en comú.
Era crucial, doncs, que aquests testimonis es recullissin ara i que expliquessin cada visió i punt de vista de la guerra, la fugida, la repressió i la construcció de la societat democràtica des del vessant més rural. Tot aquest material, que s’ha recollit i editat en vídeo (amb la gravació d’Aida Busquets i Jordi Casadevall i l’edició d’Eudald Pla (Vanderpla)) , és a partir d’ara una font de primera mà de gran valor històric, antropològic i sociològic per a tot aquell qui vulgui acostar-se a aquest període des d’un punt de vista prou inèdit fins ara i es pot trobar a museudecamins.com
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!